جستجو
Close this search box.

قدرت احساسات در تصمیم‌گیری

نحوه استفاده سازنده از احساسات در تصمیم‌گیری

خیلی از افراد، احساسات رو مانعی برای تصمیم‌گیری می‌دونن و به همین دلیل فکر می‌کنند که بدون احساسات، وضعیت بهتری خواهند داشت. ممکنه به جای حس کردن، پردازش و فهمیدن، احساساتشون رو سرکوب کنند یا نادیده‌اش بگیرند. این افراد وقتی نوبت به فرآیند تصمیم‌گیری می‌رسه، ترجیح می‌دن منطقی باشن تا احساسی.

با این وجود، احساسات ارزشمند هستند. به نظر می‌رسه بدون احساساتی که بهمون انگیزه می‌ده و ما رو هل می‌ده، منفعل هستیم و هیچ کاری انجام نمی‌دیم. تصمیم‌ها به شدت از وضعیت احساسی ما ناشی می‌شن و این همان چیزیه که احساسات برای انجامش طراحی شدند. احساسات به سرعت تجربه رو متراکم و ارزیابی می‌کنن تا تصمیمات ما مشخص بشن و بتونیم به سرعت نسبت به موقعیت واکنش نشان بدیم.

هرچند که احساسات برای هدایت ما به کار می‌رن، اما توسط ماهیت بقای خودکار ما هدایت می‌شن. به همین دلیل، اغلب اوقات احساسات پیام خودشون رو در سطحی پایین‌تر از آگاهی ما منتقل می‌کنند. مهمه به این نکته توجه داشته باشیم که احساسات به خاطر اهداف بقا و سرعتشون، دقیق نیستند. سرعت و اثربخشی اون‌ها، کمبود دقت و جزئیات رو جبران می‌کنه. به همین دلیله که سیستم هیجانی، هشدارهای غلطی ارسال می‌کنه که مجبور می‌شیم واکنشمون رو دوباره ارزیابی کنیم و ببینیم که آیا با اون موقعیت خاص مطابقت داره یا نه.

تحقیقات اخیر نشان داده که احساسات، در فرآیند تصمیم‌گیری منطقی نقش مهمی دارند. عصب‌شناس پرتغالی آنتونیو داماسیو (Antonio Damasio) و همکارانش به این نتیجه رسیدند که تصمیم‌گیری در غیاب نشانگرهای احساسی، تقریبا غیرممکنه. احساسات ما نتیجه‌گیری رو هدایت می‌کنند و ممکنه رفاه ما به دو چیز بستگی داشته باشه: توانایی ما در درک و تفسیر این احساسات و نحوه یکپارچه‌سازی اون‌ها با ذهن منطقی، برای تصمیم‌گیری مناسب. درسته که در نظر گرفتن و پردازش سیگنال‌های احساسی مهمه، اما باید واکنش‌های خودمون رو ارزیابی کنیم و ببینیم آیا برای موقعیت مربوطه مناسب هستند یا نه.

چطور از احساسات برای تصمیم‌گیری موثر استفاده کنیم؟

در این قسمت چند قدم برای استفاده موثر از احساسات در تصمیم‌گیری موفق آورده شده:

استقبال از احساسات

احساساتتون رو سرکوب نکنید و اون‌ها رو نادیده نگیرید. با شناختن و درک احساساتتون شروع کنید و لحظه‌ای از زمانتون رو به این اختصاص بدید که چه احساسی دارید و به چه دلیل این حس رو تجربه کردید. این فرآیند خودآزمایی آگاهانه برای تصمیم‌گیری سالم بسیار مهمه چون احساسات می‌تونن بر دیدگاه‌ها و قضاوت‌های ما تاثیر بذارن.

به خاطر داشتن سوگیری هیجانی

احساسات به دلیل ماهیت بقای خودشون می‌تونن به سوگیری‌هایی منجر بشن که بر نوع درک ما از اطلاعات و تفسیر موقعیت‌ها موثره. فراموش نکنید که مغز هیجانی هنگام تصمیم‌گیری، بیشتر به امنیت اهمیت می‌ده تا درست بودن. به هشدارها گوش بدید و همزمان اون رو زیر سوال هم ببرید.

مدیریت احساسات

احساسات، مخصوصا با شدت زیاد، توانایی ما برای تصمیم‌گیری منطقی رو تحت تاثیر قرار می‌دن. احساسات قوی می‌تونن قضاوت ما رو مختل کنند و باعث چالش برانگیز شدن تفکر عینی و انتقادی برای ما بشن. به همین دلیل مهمه که احساساتمون متعادل و متناسب با وضعیت باشن.

استفاده از احساسات به عنوان راهنما

احساسات می‌تونن مثل یک قطب‌نما عمل کنند و شما رو به سمت چیزهایی سوق بدن که برای شما مهمه یا با ارزش‌هاتون همخوانی داره. با این وجود مهمه که اجازه ندید احساسات، تصمیم‌گیری شما رو تحت تاثیر قرار بده و مطمئن بشید که بین بینش‌های احساسی و استدلال منطقی، تعادل برقرار می‌کنید.

به‌کارگیری ذهن منطقی

مهمه که از ذهن منطقی خودتون کمک بگیرید. با انجام این کار، از سیستمی که سریع، شهودی و ناخودآگاه عمل می‌کنه، به سیستمی می‌رید که کندتر، کنترل شده‌تر، منطقی و آگاهانه‌تره. شما از سیستم احساسی که به صورت واکنشی و آنی عمل می‌کنه فراتر می‌رید و به سیستمی می‌رسید که تأملی، انعطاف‌پذیرتر و استراتژیک‌تره.

شرایط رو در نظر بگیرید

وضعیت موجود رو ارزیابی کنید و در نظر داشته باشید که احساسات ممکنه تحت تاثیر شرایط قرار بگیرن. احساساتی که از تجربیات گذشته یا سوگیری‌های فردی ناشی می‌شن ممکنه قضاوت شما رو تحت تاثیر قرار بدن. وضعیت فعلی رو از گذشته جدا کنید و روی عوامل مرتبط متمرکز بشید.

جمع‌آوری اطلاعات مرتبط

احساسات می‌تونن بینش‌های ارزشمندی رو ارائه بدن اما باید با اطلاعات واقعی تکمیل بشن. قبل از تصمیم‌گیری‌های مهم، وقت خودتون رو صرف جمع‌آوری اطلاعات مهم کنید. مزایا و معایب گزینه‌هاتون رو تجزیه و تحلیل کنید تا بهترین تصمیم رو بگیرید.

هوشیار باشید

ذهن‌آگاهی و هوشیاری کلید هماهنگ‌سازی ذهنه. ذهنی که تحت کنترل نباشه ممکنه دچار توهم بشه و اجازه بده که علایق، میل‌ها و احساسات شدید بهش تسلط پیدا کنند. هوشیاری به ما این امکان رو می‌ده که احساسمون رو بشناسیم و ذهن منطقی رو برای تفسیر پیام اون‌ها به کار بگیریم. هدف اینه که با احساساتمون مثل دروازه‌ای رفتار کنیم که به سطح بالاتری از آگاهی باز می‌شه.

پرورش شفقت

پرورش شفقت در تصمیم‌گیری، راهی قدرتمند برای استفاده از انتخاب‌های همدلانه، اخلاقی و متوازنه که راحتی همه رو در نظر می‌گیره. شفقت به ما کمک می‌کنه تا ذهن هیجانی رو آرام کنیم و اقداماتی رو انتخاب کنیم که به نفع خودمون و دیگرانه.

تمرین هوش هیجانی

هوش هیجانی توانایی تشخیص و مدیریت موثر احساساته. عناصر کلیدی هوش هیجانی شامل خودآگاهی، خودتنظیمی، انگیزه، همدلی و مهارت‌های اجتماعیه. با توسعه مهارت‌های هوش هیجانی می‌تونید از احساساتون برای جهت دادن به تصمیمات، بدون این که تحت تاثیرشون قرار بگیرید، استفاده کنید.

بازنگری شرایط

بازنگری به معنی تغییر آگاهانه شیوه تفکر شما درباره معنای یک موقعیت احساسیه تا احساسات منفی کاهش پیدا کنه. شما با داشتن افکار محبت‌آمیز و ابراز همدردی با خود و دیگران، تفسیر خودتون رو از یک اتفاق تغییر می‌دید.

وسیع‌تر کردن افق دید

وقتی به تصویر کلی نگاه می‌کنید و روی بزرگ‌ترین اهدافتون متمرکز می‌شید، از مسائل و انگیزه‌های کوچک‌تر منحرف نمی‌شید. عمیق شدن در اهداف بلندمدت و پیگیری اون‌ها، احساسات شما رو به سمت آرامش و هماهنگی هدایت می‌کنه. این به شما کمک می‌کنه تا بفهمید که بهترین تصمیم، تصمیمیه که بر اساس ارزش‌های شما باشه، بدون درنظرگرفتن نتیجه‌ای که به همراه خواهد داشت.

خلاصه

به طور خلاصه، احساسات نقش مهمی در تصمیم‌گیری ایفا می‌کنند و اگر به درستی استفاده بشن، می‌تونن اثربخشی فرآیند تصمیم‌گیری رو بهبود ببخشن. فراموش نکنید که احساسات بخشی طبیعی از انسان بودن هستن و می‌تونن دارایی ارزشمندی در تصمیم‌گیری به شمار بیان. با ترکیب کردن بینش احساسی و تفکر منطقی می‌تونید تصمیمات موثرتر و منطقی‌تری بگیرید.

این نوشته ترجمه‌ای از بلاگ پست «The Power of Emotions in Decision Making» است که «آژانس محتوای نیم‌فاصله» آن را ترجمه کرده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفته‌نامه‌های اخیر

شبکه‌های اجتماعی

مقالات مرتبط