شما باید احساسات خود را درک کنید.
احساسات میتونن نقش مهمی در نحوه تفکر و رفتار شما داشته باشند. احساساتی که هر روز تجربه میکنید میتونن شما رو به اقدام وادار کنند و بر تصمیماتی که درباره زندگیتون میگیرید، چه بزرگ و چه کوچک، تاثیرگذار باشند.
احساسات میتونن کوتاهمدت باشند، مثل لحظهای رنجیدن از یک همکار، یا طولانیمدت باشند، مثل غم ماندگار از دست دادن یک رابطه. اما دقیقا چرا احساسات رو تجربه میکنیم و این احساسات چه نقشی دارند؟
احساسات از کجا میآیند؟
احساسات تحت تاثیر شبکهای از ساختارهای بههمپیوسته در مغز هستند که به عنوان سیستم لیمبیک (the limbic system) شناخته میشن. ساختارهای کلیدی شامل هیپوتالاموس، هیپوکامپ، آمیگدال و قشر لیمبیک، نقشی محوری در احساسات و واکنشهای رفتاری دارند.
سه مولفه احساس
برای این که احساسات رو واقعا بفهمیم، لازمه که سه مولفه اصلی یک احساس رو درک کنیم. هر مولفه میتونه در عملکرد و هدف واکنشهای احساسی شما نقش داشته باشه.
- مولفه ذهنی: چطور احساس رو تجربه میکنید.
- مولفه فیزیولوژیکی: چطور بدن شما به احساس واکنش نشان میده.
- مولفه بیانی: چطور در پاسخ به احساس رفتار میکنید.
احساسات میتوانند شما را به عمل وادار کنند
وقتی با یک آزمون اعصاب خردکن روبهرو میشید، ممکنه اضطراب زیادی در مورد عملکردتون و تاثیر آزمون بر نمره نهاییتون داشته باشید. به خاطر این واکنشهای هیجانی، احتمال بیشتری وجود داره که درس بخونید.
از آنجایی که شما یک احساس خاص رو تجربه کردید، برای اقدام و انجام کاری مثبت در جهت بهبود شانستون در کسب نمره خوب، انگیزه داشتید.
علاوه بر این، تمایل دارید اقدامات خاصی رو برای تجربه احساسات مثبت و به حداقل رساندن احتمال احساسات منفی انجام بدید. به عنوان مثال، ممکنه به دنبال فعالیتهای اجتماعی یا سرگرمیهایی باشید که به شما احساس شادی، رضایت و هیجان میدن. از طرف دیگر، احتمالا از موقعیتهایی که ممکنه منجر به خستگی، غم یا اضطراب بشه، دوری میکنید.
احساسات احتمال این که شما اقدامی انجام بدید رو افزایش میدن. وقتی عصبانی هستید، احتمال بیشتری وجود داره که با منبع عصبانیتتون مواجه بشید. وقتی ترس رو تجربه میکنید، احتمال بیشتری هست که از تهدید فرار کنید. وقتی عشق رو احساس میکنید، ممکنه به دنبال یک شریک عاطفی بگردید.
احساسات به شما کمک میکنند از خطر دوری کنید
چارلز داروین طبیعتشناس یکی از اولین محققانی بود که به صورت علمی احساسات رو مورد مطالعه قرار داد. ایشون معتقد بود که احساسات، سازگاریهایی هستند که به انسانها و حیوانات امکان زنده ماندن و تولید مثل کردن میدن.
به نظر چارلز داروین، نمایش احساسات هم میتونه نقش مهمی در ایمنی و بقا داشته باشه. اگر با یک حیوان هیسهیس کننده یا حیوانی که بزاق دهانش رو به بیرون پرتاب میکنه مواجه بشید، به وضوح نشان میده که این موجود عصبانیه و در حالت تدافعی قرار داره، که باعث میشه شما عقبنشینی کنید و از خطر احتمالی دوری کنید.
احساسات همچنین میتونن بدن رو برای اقدام آماده کنند. آمیگدال، به طور خاص مسئول ایجاد واکنشهای هیجانیه تا بدن شما رو برای مقابله با مواردی مثل ترس و خشم آماده کنه.
گاهی اوقات این ترس میتونه واکنش جنگ یا گریز بدن رو فعال کنه که منجر به تعدادی از پاسخهای فیزیولوژیکی بدن میشه. این کار بدن ما رو برای این که بمونه و با خطر مواجه بشه یا برای امنیت، فرار کنه، آماده میکنه.
احساسات نقش سازگاری رو ایفا میکنند. این کار رو با وادار کردن شما به سریع عمل کردن و انجام اقداماتی که شانس بقا و موفقیتتون رو به حداکثر برسونه، انجام میدن.
احساسات میتوانند به شما در تصمیمگیری کمک کنند
احساسات شما تاثیر زیادی بر تصمیماتی که میگیرید دارند. از این که تصمیم میگیرید برای صبحانه چی بخورید گرفته، تا این که در انتخابات سیاسی، به کدام نامزدها رأی بدید.
محققان متوجه شدهاند که افرادی که مبتلا به انواع خاصی از آسیب مغزی هستند و این آسیب، بر توانایی اونها در تجربه احساسات تاثیرگذاره، توانایی کمتری هم در تصمیمگیری خوب دارند.
احساسات حتی در موقعیتهایی که باور دارید تصمیمات شما صرفا توسط منطق و عقلانیت هدایت میشن، نقشی کلیدی دارند. هوش هیجانی یا توانایی شما در درک و مدیریت احساسات، نقش مهمی در تصمیمگیری داره.
تحقیقات نشان داده که تجربه ترس، درک خطر رو افزایش میده. احساس انزجار باعث میشه افراد تمایل بیشتری به دور انداختن متعلقات خودشون داشته باشن و احساس خشم یا شادی منجر میشه افراد به سرعت دست به اقدام بزنند.
احساسات به دیگران کمک میکنند شما را بهتر درک کنند
مهمه که هنگام تعامل با دیگران، سرنخهایی برای کمک به اونها در درک احساساتتون ارائه بدید. این سرنخها ممکنه شامل بیان احساسی از طریق زبان بدن باشه، مثل حالتهای مختلف چهره مرتبط با احساسات خاصی که تجربه میکنید.
در موارد دیگر، ممکنه بیان مستقیم احساساتتون رو شامل بشه. وقتی به دوستان یا اعضای خانواده میگید که احساس خوشحالی، غم، هیجان یا ترس دارید، به اونها اطلاعات مهمی میدید که میتونن از اون برای اقدام استفاده کنند.
تحقیقات نشان میده که افراد، احساسات مثبت رو ۲.۵ برابر بیشتر از احساسات منفی تجربه میکنند.
احساسات شما را قادر میسازند دیگران را درک کنید
همانطور که احساسات خود شما، اطلاعات ارزشمندی به دیگران میده، ابراز هیجان افراد اطراف شما هم اطلاعات اجتماعی فراوانی رو ارائه میده. ارتباط اجتماعی بخشی مهم از زندگی روزمره و روابط شماست و توانایی تفسیر و واکنش به احساسات دیگران هم یک چیز ضروریه.
این به شما اجازه میده به نحو مناسبی پاسخ بدید و روابط عمیقتر و معنادارتری با دوستان، خانواده و عزیزانتون به وجود بیارید. علاوه بر این، شما رو قادر میسازه تا در انواع مواقعیتهای اجتماعی، از برخورد با یک مشتری عصبانی گرفته تا مدیریت یک کارمند تندخو، به طور موثر، ارتباط برقرار کنید.
درک ابراز هیجان دیگران به ما از این که ممکنه در یک موقعیت خاص نیاز به واکنش داشته باشیم، اطلاعات واضحی میده.
سؤالات متداول
کدام بخش از مغز احساسات را پردازش میکند؟
شبکه پردازش احساسی، گروهی از بخشها و ساختارهای مغزی رو تشکیل میده که مسئول پردازش احساسات هستند. بخشهایی از مغز که در این فرآیند دخیل هستند، آمیگدال، هیپوکامپ، قشر پیشپیشانی و قشر سینگولیت رو شامل میشن.
چرا احساسات بخش مهمی از تصمیمگیری هستند؟
احساسات میتونن به تصمیمگیرنده کمک کنند تا مشخص کنه کدام جنبههای یک تصمیم، ارتباط بیشتری به موقعیت خاص اون فرد داره. علاوه بر این، ممکنه به افراد کمک کنند تصمیمات سریعتری بگیرند.
نظریه ارزیابی احساس چیست؟
این نظریه میگه که احساسات از ارزیابیهای شناختی که افراد درباره اتفاقهای خاص انجام میدن، ناشی میشه. به عبارت دیگر، افراد باید قبل از داشتن یک واکنش احساسی، درباره یک موقعیت فکر کنند.
سخن پایانی
همانطور که یاد گرفتید، احساسات ما اهداف گستردهای رو برآورده میکنند. احساسات میتونن گذرا، پایدار، قدرتمند، پیچیده و حتی دگرگونکننده زندگی باشند و بهمون به روشهای خاصی انگیزه بدن و ابزارها و منابعی رو در اختیار ما قرار بدن که برای تعامل معنادار در دنیای اجتماعی خودمون نیاز داریم.
این نوشته ترجمهای از بلاگ پست «Five Reasons Emotions Are Important» است که «آژانس محتوای نیمفاصله» آن را ترجمه کرده است.