جستجو
Close this search box.

سالم‌ترین روش‌ها برای توسعه فردی

سالم‌ترین روش برای توسعه فردی، روشیه که برای شما بیشتر جواب می‌ده. اما چطور می‌تونید بفهمید که کدوم رویکرد بهتر برای شما جواب می‌ده؟ حقیقتا هیچ رویکرد یکسانی برای توسعه فردی وجود نداره. برای همین ممکنه لازم بشه کمی آزمون و خطا انجام بدید تا چیزی که برای موقعیت شما مفیدتره رو پیدا کنید. در عین حال، تجربه تاثیرگذار توسعه فردی معمولا ده ویژگی اساسی دارند که باید در نظر داشته باشید.

۱. سرعت تدریجی

هیچ راهکار سریعی درباره توسعه فردی وجود نداره. بر روی روش‌هایی از توسعه فردی متمرکز بشید که شامل تغییر تدریجی برای افزایش شانس موفقیتتون هستند. این روش‌ها معمولا شما رو بر روی یک تغییر متمرکز نگه می‌دارند و شما وقتی به سراغ تغییر بعدی می‌رید که با تغییر قبلی زندگیتون احساس راحتی بکنید.

توسعه فردی تدریجی معمولا کارها رو هم به مراحل کوچک‌تری تقسیم می‌کنه. مثل وقتی که در دوران دبیرستان یا دانشگاه تکالیف رو به بخش‌های قابل مدیریت‌تر تقسیم می‌کردید.

برای مثال برنامه‌ریزی برای هفته‌ای سه بار باشگاه رفتن برای این که سلامت روانتون رو بهبود ببخشید، در ابتدا یک قدم بزرگ به نظر می‌رسه. اما در عوض یک برنامه تدریجی ممکنه شما رو مجبور کنه لباسی انتخاب کنید که در باشگاه بپوشید، روزها و زمان‌های باشگاه رفتن رو انتخاب کنید و از قبل برای تمرین‌های خودتون برنامه‌ریزی کنید تا بعد از رسیدن به اونجا احساس خستگی نداشته باشید.

راه دیگری که توسعه فردی تدریجی رو ممکن می‌کنه اینه که به کوچک‌ترین تغییر مثبتی که می‌تونید به وجود بیارید فکر کنید یا به این فکر کنید که چطور می‌تونید قدم به قدم پیشرفت کنید؟ به عنوان مثال اگر می‌خواهید فردی اجتماعی‌تر باشید، می‌تونید هرماه با یک فرد جدید آشنا شوید.

حتی می‌تونید یک تغییر بهتری رو اجرا کنید که به تلاش مداوم شما نیاز نداشته باشه و نیازمند اجرای یکباره باشه، برای مثال رفتن به جلساتی که هر چهارشنبه شکل می‌گیرند، به معنای بیرون رفتن و اجتماعی بودن بدون نیاز به تلاش برای پیدا کردن برنامه‌های جدید و افراد جدید برای ملاقات هفتگی و ماهانه‌ست.

۲. هدف‌گرایی

اگر هدفی در ذهن ندارید پس شروع به تلاش برای توسعه فردی بی‌فایده است. با این حال، مهمه که هدفی رو انتخاب کنید که برای شما قانع‌کننده و به نظر دست‌یافتنی باشه.

این اغلب به این معناست که با یک هدف بزرگ و «رویایی» شروع کنید و به عقب برگردید از اهداف کوچک‌تر رو برای مسیر رسیدن به اون هدف بزرگ  شناسایی کنید. داشتن مجموعه‌ای از اهداف باعث می‌شه در مواقعی که دوست دارید همه چیز رو رها کنید، انگیزه شما حفظ بشه.

۳. مسئولیت‌پذیری

بهترین برنامه‌های توسعه فردی شامل یک تعهد از سمت شما هستند. راه ایده‌آل متعهد بودن اینه که اون رو یادداشت کنید یا به یکی از نزدیکانتون (یک شریک مسئولیت‌پذیر) قول شفاهی بدید.

اینجا نمونه‌ای از بیانیه مسئولیت‌پذیری رو آوردیم:

«من هر روز صبح با مدیتیشن به مدت پنج دقیقه و تکرار یک جمله تاکیدی مثبت برای خودم بعد از اتمام مدیتیشن، به سلامت روانم متعهد می‌شم. این بخشی از یک هدف بزرگتره و لازمه تا ذهن‌آگاهی بیشتری رو در زندگی خودم داشته باشم. من می‌خواهم با این کار به خودم کمک کنم تا هر روز آماده بشم و به خودم یادآوری کنم که می‌تونم به چیزی که می‌خواهم برسم و استرسم رو کاهش بدم.»

۴. برنامه ریزی برای موانع

موانع همیشه زمانی به وجود میان که شما برنامه و هدف داشته باشید. موندن در مسیر نیازمند شناسایی موانع احتمالی و برنامه داشتن برای مقابله با اون‌هاست.

به این ترتیب، بهترین روش‌های توسعه فردی شامل آگاهی داشتن از اینه که همیشه همه‌چیز به راحتی پیش نخواهد رفت و باید بتونید بر اساس اون برنامه خودتون رو تنظیم کنید. علاوه بر این باید لیستی از استراتژی‌های مقابله برای غلبه بر موانع به روش مشخص داشته باشید.

۵. پاداش برای موفقیت

جدای از پاداش دادن برای بهتر شدن خودتون، بسیاری از روش‌های توسعه فردی شامل نوعی از پاداش برای رفتار هستند.

یک مثال رایج می‌تونه پاداش کاهش وزن با پاداش غیرغذایی باشه. در زمینه سلامت روان، پاداش برای پایبندی به رژیم خودیاری یا self-help می‌تونه شامل هرچیزی باشه که بهتون انگیزه می‌ده. این به شما بستگی داره که بفهمید با چه چیزی انگیزه می‌گیرید.

۶. مبتنی بر شواهد

شاید مهم‌تر از همه، سالم‌ترین روش توسعه فردی مبتنی بر شواهد تحقیقاتی باشه در حالی که ممکنه پیروی از «گوروها»یی که وعده‌های درمان‌های معجزه‌آسا می‌دن وسوسه‌انگیز به نظر برسه، اما احتمالا رویکردهایی که توسط آزمایش‌های تحقیقاتی به خوبی کنترل شده‌اند، مفیدتر هستند. (گورو یعنی افرادی که معمولا به عنوان رهبر یا معلم شناخته می‌شن. این لغت در هندی به معنای معلم یا راهنمای معنویه.)

اگر علاقمند به یادگیری بیشتر درباره تغییراتی هستید که می‌تونید بر اساس شواهد تحقیقاتی بهشون دست پیدا کنید، کتاب ۵۹ ثانیه ریچارد وایزمن درباره نکاتی برای نحوه تغییر زندگی در کمتر از یک دقیقه تحقیق رو به عمل تبدیل کرده.

۷. شخصی‌سازی شده برای شما

با صرف نظر از این که درباره یک روش چقدر خوب تحقیق شده، اگر اون روش برای شما مناسب نباشه، برای شما مفید نخواهد بود. هر کدام از ما موقعیت منحصر به فردی از نظر شخصیت، فرهنگ و… داریم که بر انتخاب روش‌های توسعه فردی ما موثر هستند و انصافا هم درسته. چیزی که برای همسایه شما جواب می‌ده لزوما نباید برای شما جواب بده.

این اغلب به احساس درونی یا سطح راحتی شما با یک روش خاص به وجود میاد. اگر اهل هنر هستید، ممکنه روش‌های هنردرمانی مثل رنگ‌آمیزی طرح‌های ماندالا براتون لذت‌بخش باشه. اگر بیشتر اهل اعداد هستید، ممکنه از روش‌هایی لذت ببرید که به شما می‌گه رفتارهایی رو دنبال کنید یا موفقیتتون رو به شکلی ملموس اندازه‌گیری کنید. شما می‌تونید از طریق آزمون و خطا یا ارزیابی خودتون این رو بفهمید و سعی کنید توسعه فردی رو با ویژگی‌هایی تطبیق بدید که با شخصیت شما همخوانی داره.

۸. خودآگاهی

این به شما بستگی داره که برای توسعه فردی خودتون چطور برنامه‌ریزی کنید، مگر این که با یک درمانگر یا مربی کار کنید. اگر نسبت به چیزی که اشتباهه یا چیزی که می‌خواهید در خودتون تغییر بدید آگاهی نداشته باشید، انجام این کار دشواره.

معمولا خودآگاهی در سه بخش فیزیکی، شناختی و عاطفی به وجود میاد. وقتی بتونید مناطقی رو که در حال مبارزه در اون هستید تشخیص بدید و نسبت به خودتون دلسوز باشید، بهتر می‌تونید برای تغییر برنامه‌ریزی کنید. به همین دلیل سالم‌ترین برنامه توسعه فردی شامل مرحله‌ایه که در اون خودآگاه می‌شید.

به عنوان مثال اگر در زندگیتون با بی‌نظمی دست‌وپنجه نرم می‌کنید، قبل از شروع برنامه‌ریزی برای توسعه فردی، ممکنه بخواهید بفهمید که این افکاری که دارید (مثلا من فردی بی‌نظم هستم)، چه احساسی در شما ایجاد می‌کنند. (مثلا من هرگز منظم نخواهم بود) و این که چطور از نظر فیزیکی برای شما مفیده. (مثلا من همیشه احساس خستگی می‌کنم و انرژی لازم برای شروع کار رو ندارم.)

۹. برنامه اقدام

سالم‌ترین روش توسعه فردی گام‌های مشخص یا برنامه‌ای برای دستیابی به اهدافتون رو ارائه می‌ده. شناسایی هدف کافی نیست. بدون برنامه عملی برای رسیدن به اون هدف، شما می‌مونید و حسرت رسیدن به هدفتون.

کوچ‌های توسعه فردی می‌تونن بهتون کمک کنند برنامه‌ای برای اقدام به توسعه فردی داشته باشید. این می‌تونه شامل یک برنامه کلی باشه که استراتژی‌های مختلفی مثل تمرکز حواس، ورزش و بازسازی شناختی (بازسازی افکار برای بهبود سلامت روان) رو در بر می‌گیره.

۱۰. بهبود خوش‌بینی

روشی از توسعه فردی که شما رو خوش‌بین می‌کنه، اغلب سالم‌ترین راه به شمار می‌ره. به طور معمول روش‌هایی که نوعی از گفتگوی ذهنی مثبت، ذهن‌آگاهی و خودآگاهی رو در برمی‌گیرند، احتمال بیشتری برای پرورش خوش‌بینی دارند. روش‌های مبتنی بر شاخه‌ای از روانشناسی که به عنوان روانشناسی مثبت‌گرا شناخته می‌شه، بر این جنبه از توسعه فردی متمرکزه. اگر می‌خواهید روی خوش‌بینی متمرکز بشید، روش توسعه فردی خودتون رو از این حوزه انتخاب کنید.

حرف آخر

علاوه بر ده ویژگی بالا که روش‌های سالم توسعه فردی هستند، برنامه‌ریزی شما هم باید همیشه قابل تطبیق دادن با شرایط در طول مسیر باشه. با تامل و فکر کردن به موفقیت‌ها و اشتباهات گذشته، می‌تونید ارزیابی کنید که چه چیزی خوب پیش رفته و چه چیزی اشتباه پیش رفته و چطور می‌تونید این کارها رو در آینده به طور متفاوتی انجام بدید و هنوز جایی برای رشد شما وجود داره.

در نهایت، به خاطر داشته باشید که هر حرکت مثبتی پیشرفت محسوب می‌شه. مهم نیست که چقدر کوچک باشه و چقدر طول بکشه. بهتره از برنامه‌ای برای توسعه فردی پیروی کنید که ویژگی‌های بالا رو داشته باشه و کمی زمان‌بر باشه تا این که به دنبال یک روش درمان سریع باشید. زمان و تلاشی که سرمایه‌گذاری می‌کنید در نهایت بدون پاداش نخواهد ماند.

این نوشته ترجمه‌ای از بلاگ پست «The Healthiest Approaches to Self-Improvement» است که «آژانس محتوای نیم‌فاصله» آن را ترجمه کرده است.

 

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفته‌نامه‌های اخیر

شبکه‌های اجتماعی

مقالات مرتبط