جستجو
Close this search box.

علم عصب‌شناسی توضیح می‌دهد که چرا باید اهدافتان را بنویسید، اگر واقعا می‌خواهید به آن‌ها دست پیدا کنید

حتما شنیدید که اگر می‌خواهید به هدفی برسید، اون رو یادداشت کنید. می‌دونم که کمی کلیشه‌ای به نظر می‌رسه ولی واقعا کار می‌کنه.

یکی از مطالعات من (نویسنده مطلب) با عنوان «شکاف جنسیتی و تعیین هدف»، نشان داد که هم مردان و هم زنان باید در نوشتن اهدافشون بهتر عمل کنند. (هرچند که مردان در این زمینه کمی بهتر از زنان عمل کردند.) از شرکت‌کنندگان خواسته شد تا به این سوال امتیاز بدن: «هدف من اینقدر به وضوح به صورت نوشتاری (با احتساب تصاویر، عکس، نقاشی و غیره) توصیف شده که می‌تونم اون رو به معنای واقعی کلمه به دیگران نشان بدم و اون‌ها دقیقا بفهمند که من در حال تلاش برای رسیدن به چه چیزی هستم.» متاسفانه کمتر از ۲۰درصد از مردم گفتند که اهدافشون «همیشه» واضح و شفاف نوشته شده.

توصیف شفاف اهدافتون به صورت مکتوب به شدت با موفقیت در هدف مرتبطه و افرادی که به طور شفاف اهدافشون رو توصیف می‌کنند یا اون‌ها رو به تصویر می‌کشند، بین ۱.۲ تا ۱.۴ برابر بیشتر از افرادی که این کار رو انجام نمی‌دن، در دستیابی به اهدافشون موفق هستند. تفاوت خیلی زیادی در دستیابی به هدف فقط با نوشتن اهداف بر روی یک تکه کاغذ ایجاد می‌شه.

پس چرا نوشتن اهدافتون کمک می‌کنه؟ چیز مهمی که باید بدونید اینه که، در نهایت ممکنه به نظر برسه یادداشت کردن چیزی که به راحتی می‌تونید در مغزتون ذخیره کنید، اضافه کاریه. درسته؟

نوشتن چیزها در دو مرحله اتفاق میفته: حافظه خارجی و رمزگذاری. توضیح حافظه خارجی آسانه: شما اطلاعات موجود در هدفتون رو در مکانی (مثلا یک تکه کاغذ) ذخیره می‌کنید که دسترسی بهش برای بررسی در هر زمانی رو آسان می‌کنه. می‌تونید این کاغذ رو در دفتر کار، روی یخچال و… بچسبانید. لازم نیست یک عصب‌شناس باشید تا بدونید که اگر هر روز به یک نشانه تصویری (همان ریمایندر) خیره بشید، اون رو بهتر به خاطر میارید.

اما یک پدیده عمیق دیگر در حال اتفاق افتادنه: رمزگذاری

رمزگذاری فرآیند بیولوژیکیه که باعث می‌شه چیزهایی که در این فرآیند درک می‌کنیم به هیپوکامپ (مرکز یادگیری) مغزمون برن و در اون قسمت تجزیه و تحلیل بشن. در اون‌جا تصمیم گرفته می‌شه که چه چیزی در حافظه بلندمدت ما ذخیره بشه و در عوض، چه چیزی دور ریخته بشه. به عبارت دیگر، زمانی که چیزی رو یادداشت می‌کنید، شانس بیشتری برای برای به خاطر سپردن اون دارید. عصب‌روان‌شناس‌ها «اثر نسل» یا generation effect رو شناسایی کردند که اساسا می‌گه افراد برای مطالبی که خودشون تولید کردند رو نسبت به مطالبی که صرفا خواندند، بهتر به خاطر می‌سپارند. این یک مزیت خوبه که وقتی هدفتون رو یادداشت می‌گنید، دوبار به «اثر نسل» دسترسی دارید: اول، زمانی که هدف رو می‌سازید (تصویری که در ذهن خودتون ایجاد می‌کنید.) و دوم، زمانی که اون هدف رو یادداشت می‌کنید. چون شما در واقع در حال پردازش مجدد یا بازسازی اون تصویر هستید. شما باید دوباره به اون تصویر ذهنی فکر کنید، اون رو روی کاغذ بیارید، اشیا رو در جای خودشون قرار بدید، مقیاس‌بندی کنید، به روابط فضایی اون‌ها فکر کنید، حالات چهره رو ترسیم کنید و… در اصل شما یک ضربه مضاعف دریافت می‌کنید که واقعا هدف رو در مغزتون فرو می‌بره.

چندین مطالعه نشان می‌ده که با یادداشت کردن چیزها، اون‌ها رو بهتر به خاطر میارید. به طور معمول، موضوعات این نوع مطالعات دانش‌آموزانی هستند که در کلاس یادداشت‌برداری می‌کنند. با این حال گروهی از محققان افرادی رو تحت نظر قرار دادند که مصاحبه‌های استخدامی انجام می‌دادند. وقتی مصاحبه‌کنندگان درباره مصاحبه‌های خودشون با هر یک از نامزدها یادداشت‌برداری می‌کردند، می‌تونستند حدود ۲۳درصد اطلاعات بیشتری از مصاحبه‌ها رو نسبت به افرادی که یادداشت‌برداری نمی‌کردند، به خاطر بیارن. به طور کلی، اگر برای استخدام به مصاحبه رفتید و می‌خواهید که مصاحبه‌کننده شما رو به خاطر بسپاره، بهتره امیدوار باشید که یادداشت‌برداری کنه.

وقتی چیزها رو یادداشت می‌کنید فقط حافظه کلی بهبود پیدا نمی‌کنه، علاوه بر این، یادآوری اطلاعات واقعا مهم رو هم تقویت می‌کنه. دیدید که وقتی در محیط کلاس هستید، معلم بعضی از چیزها رو می‌گه که واقعا مهم هستند؟ (یعنی در امتحان هستند) و بعد چیزهایی هستند که آنچنان مهم نیستند؟ (یعنی در امتحان نیستند) خب، مطالعه‌ای نشان داده که وقتی افراد در کلاس یادداشت‌برداری نمی‌کردند، چیزهای غیرمهم رو به اندازه چیزهای مهم به خاطر می‌آوردند. (که باعث کم شدن نمره می‌شه.) اما زمانی که افراد یادداشت‌برداری می‌کردند، چیزهای بسیار مهم‌تر بیشتری و چیزهای غیرمهم کمتری رو به یاد می‌آوردند. (دوستان راز دانش‌آموزان معدل ۲۰ همینه) نوشتن چیزها علاوه بر این که به شما کمک می‌کنه اون‌ها رو به خاطر بسپارید، با کمک به تمرکز روی چیزهای واقعا مهم، ذهن شما رو کارآمدتر می‌کنه. و اهداف شما کاملا واجد شرایط هستند که جزو دسته چیزهای مهم قرار بگیرند.

این نوشته ترجمه‌ای از بلاگ پست «Neuroscience Explains Why You Need To Write Down Your Goals If You Actually Want To Achieve Them» است که «آژانس محتوای نیم‌فاصله» آن را ترجمه کرده است.

2 پاسخ

  1. عالی بود. عالی تر میشه مطالب بیولوژیک تر به خبرنامه اضافه بشه. کمی تخصصی تر خیلی لذت بخش تر میکنه این آگاهی رو.

  2. بله من زمان‌هایی که اهدافم رو یادداشت میکردم بهتر و سریع‌تر به اونها میرسیدم ، و انگیزه زیادی داشتم .

    مدتی از این کار غافل شدم و واضح سر درگمی رو در خودم حس کردم ، تا جایی که زندگی‌م رو بی هدف و‌صرفا ادامه دادن میدیدم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفته‌نامه‌های اخیر

شبکه‌های اجتماعی

مقالات مرتبط