چطور آیندهتون رو برنامهریزی میکنید؟
برخی افراد، کموبیش، از امروز به روز دیگه بدون هدف و بدون متمرکز شدن روی یک مسیر بلندمدت حرکت میکنند. افراد دیگر (که جزو اقلیت هستند)، اهداف دقیقی مشخص میکنند و اونها رو کاملا با لیست کارهای روزانهشون تطبیق میدن.
اغلب مردم در میانه راه قرار دارن با امید و رویاهای آینده. و یا اهداف مشخصی یا یه برنامه مبهم دارند. معمولا مردم درباره تصمیمات بزرگ حسابی فکر میکنند اما تصمیمات کوچکتر بیشتر تحت تاثیر خلقوخو و شهود گرفته میشن. اگر احساس میکنید که یک رویکرد منظمتر برای شما فایده داره، باید هر روز زمانی رو به تعیین اهداف مشخص و چیزهایی که میخواهید به دست بیارید، اختصاص بدید. در ادامه چند نکته برای افزایش شانس موفقیتتون رو توضیح دادیم:
- اهداف درست رو انتخاب کنید. سعی کنید حد وسط بین بلندپروازی و خیلی پایین هدفگذاری کردن رو پیدا کنید. بلندپروازی انگیزه خوبیه ولی اگر احساس نکنید که هدف قابل دستیابیه، به زودی حتی تلاش برای رسیدن به هدف رو هم به تعویق میاندازید. هم شور و شوق و هم توانایی خودتون رو در نظر داشته باشید و درباره این که چرا میخواهید به هدفتون برسید، خوب فکر کنید. آیا نتیجه، ارزش سرمایهگذاری رو داره؟ آیا هدفتون چالش برانگیز، ارزشمند، مشخص، قابل اندازهگیری و با یک بازه زمانی مشخص انتخاب شده؟ (اهدافتون رو SMART تعیین کنید.) بعضی از اهداف مستمر هستند و به همین دلیل تمام این دستورالعملها رو برآورده نمیکنند. مثل بیشترکردن مقدار بازیافت. به طور کلی، هدف خوب هدفیه که ارزش زمان و تلاش شما رو داشته باشه و این تصمیم شخصی شماست.
- هدفتون رو رسمی کنید. نوشتن هدف، اون رو رسمی میکنه و احساس تعهد شما رو افزایش میده. میتونید ایدهتون رو با یک یا دونفر از دوستانتون به اشتراک بگذارید. اونها رو وادار کنید تا ازتون سوال کنند و بهتون کمک کنند تا نقصها رو پیدا کنید و هر شکافی رو پر کنید. این کار رو خلاقانه و سرگرمکننده انجام بدید. خودتون رو تصور کنید که به هدفتون رسیدید. میبینید چه احساس خوبی داره؟
- برنامه ریزی کنید. این کار برای دستیابی به هدف حیاتی و مهمه. بدون برنامه، هدف شما شانس کمی برای موفقیت داره. یک خلاصه کلی از هدفتون بنویسید که شامل جزییاتی مثل زمان، هزینه و مکان باشه تا به هدفتون اعتبار ببخشید. تصمیم بگیرید که از کجا شروع کنید و بعد یک برنامه گامبهگام دقیق از وظایف اصلی مورد نیازتون برای رسیدن به هدف تعیین کنید. اگر شک دارید، مراحل رو برعکس (از نتیجه نهایی به عقب) انجام بدید. اگر دوست دارید مشخص کنید که تا چه تاریخی باید این کار رو انجام بدید اما واقعبین باشید تا ناامید نشید.
- به برنامه ریزی پایبند باشید ولی انعطافپذیر هم باشید. این بزرگترین چالشه. پیداکردن زمان مناسب برای شرع معمولا این روند رو به تعویق میاندازه. اون وقت مناسبی که منتظرش هستید هیچوقت نمیرسه. اهدافتون فقط باید با سبک زندگیتون مطابقت داشته باشند. اتفاقات غیرمنتظره میتونن حواستون رو پرت کنند و به اهمالکاری ختم بشن ولی انگیزه خودتون رو حفظ کنید و اگر امکان داره، پیشرفت خودتون رو به دیگران گزارش بدید. این برنامهریزی باید انعطافپذیر هم باشه تا بتونید در حین جلو رفتن، خودتون رو باهاش هماهنگ کنید.
- به طور مرتب ارزیابی دوباره انجام بدید. به طور دائمی هدفتون رو مجدد بررسی کنید تا مطمئن بشید که هنوز همون چیزیه که شما میخواهید. هر موفقیت کوچکی که در طول مسیر کسب میکنید رو به رسمیت بشناسید و اونها رو جشن بگیرید. در صورت لزوم اونها رو تطبیق بدید اما همچنان به هدف اصلیتون ادامه بدید، سخت کار کنید و بر روی نتیجه متمرکز بمونید.
تنظیم اولویتها
اگر در تعیین اولویتها مهارت دارید، برای تصمیمگیری درباره اهدافتون هم آمادگی بیشتری خواهید داشت و با انجام این کار میتونید میزان استرستون رو به طور موثرتری مدیریت کنید. ما اغلب با افزایش استرس مجبور میشیم تعهداتمون رو اولویتبندی کنیم و تصمیم بگیریم که کدام چیزها رو میتونیم کنار بذاریم و کدام چیزها رو نه. این به این معناست که ناگزیریم به برخی از جنبههای زندگی، کمتر از بقیه توجه کنیم. اما مطمئن بشید که هیچکدام از زمینهها رو به طور کامل نادیده نمیگیرید. این قسمتی باشه که شما رو معتدل نگه داره. اجازه بدید اولویتهای شما در صورت نیاز تغییر کنند.
به ارزشهای شخصیتون فکر کنید. رویای شما چیه؟ ماموریتتون چیه؟ چه چیزی واقعبینانهست؟ این بهتون کمک میکنه زمان بیشتری رو صرف متمرکز شدن بر روی چیزهایی بکنید که واقعا تفاوت ایجاد میکنند. در روزمرهتون برنامهریزیتون رو با توجه به اهمیت هر فعالیت تنظیم کنید. از ستاره، فلش یا یک لیست شمارهدار استفاده کنید یا سیستم خودتون رو طراحی کنید. درسته که خیلی وسوسهانگیزه که سختترین کار و تسک رو آخرین کار در برنامه ریزی قرار بدید ولی به این فکر کنید که چقدر خوشحال و راحت میشید وقتی اون کار تموم بشه.
یادبگیرید به افرادی که از شما درخواست میکنند برنامه کاریتون رو بر خلاف میلتون تغییر بدید، نه بگید. اما برای وقفهها و تاخیرهای غیرقابل پیشبینی، فاصلهای رو در نظر بگیرید. برنامهریزی کنید تا در حینی که فضایی رو برای آرامش ایجاد میکنید، حس موفقیتون رو هم به حداکثر برسونید و هر روز به خاطر هر چیزی که به دست آوردید به خودتون تبریک بگید.
این نوشته ترجمهای از بلاگ پست «Top Tips for Setting Goals and Priorities» است که «آژانس محتوای نیمفاصله» آن را ترجمه کرده است.