جستجو
Close this search box.

۹ نشانه که نشان می‌دهد شما فردی کمال‌گرا هستید!

۹ نشانه که نشان می‌دهد شما فردی کمال‌گرا هستید

«من یک مقدار کمال گرا هستم». عباراتی این چنینی رو متواضعانه از زبان افرادی می‌شنویم که علی‌رغم اذعان به مشکلاتی که انگیزه‌ی بهترین‌بودن برای آن‌ها به همراه آورده است، از آن به عنوان یک نماد افتخار نیز یاد می‌کنن و در همین واپسا که انگیزه برای بهترین‌بودن رو می‌توان به عنوان کلیدی برای نیل به موفقیت دانست -ورزشکاران سرآمد، محققین پیشگام و رهبران موفق باید انتظارات زیادی داشته باشن- کمال‌گرایی ما رو از رسیدن به بیشترین توان بالقوه‌ای که داریم، باز خواهد داشت.

در ادامه به 9 نشانه اخطاری خواهیم پرداخت که نشان می‌دن تمایلات کمال‌گرایانه ما بیشتر از اینکه برایتان مزایای مثبت رو به همراه داشته باشن، به ما آسیب می‌رسونن.

  1. ما از همه‌ی افراد انتظار داریم تا ما رو به چشم «بهترین» ببینن
    کمالگرایان علاوه بر انتظار عملکردی بی‌عیب و نقص از خودشان، از سایر افراد نیز توقعاتی غیرواقعی دارن. آن‌ها حوصله‌ی افرادی که استانداردهایشان رو رعایت نمی‌کنن، ندارن. کمالگرایان به انتقاد از افراد پیرامون خود می‌پردازن و به همین دلیل در روابطشان آسیب می‌بینن.
  2. همواره در تکاپو هستیم تا کارهامون رو طی زمان‌بندی مشخص تموم کنیم
    افرادی که به دنبال تعالی به سالم‌ترین شکل هستن، عموما به دنبال تکمیل کارهاشان به نحوی کارا هستن. با این وجود کمالگرایان ممکن است یک ایمیل را به منظور حصول اطمینان از این امر که به خوبی نوشته شده است، هزاران بار بازنویسی کنن یا حتی هیچوقت طرح‌های پیشنهادی خود رو آنقدر خوب نمی‌بینن که قادر به متقاعدکردن همه‌ی افراد باشن. کمالگرایان ممکن است فرجه‌های زمانی مربوط به انجام کارهایشون رو از دست بدن و هیچگاه تو فکرشون نمی‌گنجه که کارشان به قدری خوب باشه تا بتوان آن رو تکمیل شده در نظر گرفت.
  3. ما اشتباهات رو به منزله‌ی اثباتی بر ناکافی‌بودن خود در نظر می‌گیریم
    کمالگرایان اشتباهات خود را به دیده‌ی فرصت‌هایی برای آموختن، نمی‌بینن. به جای این مساله، کمالگرایان هر اشتباهی که انجام می‌دن رو به دیده‌ی گواهی می‌بینن که آن طور که باید و شاید خوب نیستن. آن‌ها لحنی سختگیرانه و انتقادی رو برای صحبت با خود انتخاب می‌کنن و کوچک‌ترین اشتباهات سهوی که ممکن است انجام دهند، آن‌ها رو به هم می‌ریزد.
  4. انرژی بسیار زیادی را به منظور پوشش عیب‌های خود صرف می‌کنیم
    کمالگرایان می‌ترسن عیب‌هایشان مورد قضاوت سختگیرانه‌ی افراد دیگر قرار گیرد. در تلاش به فرار از این قضاوت‌ها، کمالگرایان سعی در نمایش وجهه‌ای بی‌نقص از خود دارن. جالب است که بسیاری از کمالگرایان در این امر به مقام استادی رسیده و حتی در شرایطی که اوضاع خیلی هم مرتب نیست می‌تونن سایر افراد رو قانع کنن که همه چیز عالی و بدون نقص است.
  5. کارهایی را که فکر می‌کنیم ممکن است در آن‌ها شکست بخوریم، انجام نمی‌دهیم
    کمالگرایان بیشتر به توانایی‌های فعلی خود متکی هستن و به دنبال یادگیری مهارت‌های جدید نیستن. ما معمولا به سراغ انجام کارهایی می‌رویم که چالش کمتری داشته و شانس موفقیت در آن‌ها تقریبا به نسبت کارهایی که شیب آموزشی بیشتری دارند، تضمین شده است. کمالگرایان معمولا از انجام کارهای جدید سر باز می‌زنن؛ چراکه می‌ترسن قادر به اشراف به توانایی‌های لازم برای موفقیت در این زمینه نباشن.
  6. ما نمی‌تونیم موفقیت‌های خود رو جشن بگیریم
    کمالگرایان با ابراز پیروزی‌های خود، فارغ از میزان موفقیتی که کسب کردن، راحت نیستن. آنها به جای اذعان به استعدادهایشان، موفقیت‌های خود رو مدیون بخت و اقبال می‌دونن. از سوی دیگر، کمالگرایان گاهی با جملاتی انتقادی نظیر، “باید سریعتر به اهدافم می‌رسیدم،” یا “اگر باهوش‌تر بودم، لازم نبود انقدر سخت کار کنم” به استقبال دستاوردهای خود می‌رن.
  7. ارزش ما وابسته به دستاوردهایمان است
    کمالگرایان تنها زمانی احساسی خوب نسبت به خود دارن که کاری جدید را انجام داده و یا دستاوردی بزرگ را کسب می‌کنن. یک شکست، اشتباه جزئی و یا عدم پذیرش کارهایمان می‌تونه آن‌ها رو به سمت اضمحلال ببرد؛ چرا که احساس می‌کنن آنقدری که باید و شاید در زندگی خود نقش با اهمیتی ایفا نکردن.
  8. تقلایی که برای کمال گرایی انجام می‌دهیم، بر سلامت روانی ما اثر منفی می‌گذارد
    تلاش برای رسیدن به سطوحی واهی از موفقیت، خسارات زیادی رو به سلامت روانی یک کمال‌گرا می‌زنه. محققان وجود کمال‌گرایی رو مرتبط با اضطراب، اختلال وسواس جبری- OCD، اختلالات تغذیه‌ای و افسردگی می‌دونن. بسیاری از پژوهش‌ها نیز از کمال‌گرایی به عنوان یک عامل خطر برای خودکشی یاد کردن.
  9. از زندگی خود رضایت نداریم
    ترس مداوم از شکست موجب می‌شه تا کمال گرایان هیچگاه نسبت به زندگی خود احساس رضایت نداشته باشن. تحقیقات نشون می‌ده که کمالگرایان معمولا عملکرد بهتری رو تو محیط‌های با استرس پایین از خود به جای می‌ذارن. با این وجود بدیهی است که ایجاد یک زندگی بدون چالش غیرممکن است. رویدادهای سخت و پراضطراب زندگی می‌تونه بر رضایت کمالگرایان از زندگی اثرات منفی بذاره.

چگونه بر کمال‌گرایی فائق آییم؟

چگونه بر کمال‌گرایی فائق آییم

مطلع شدن از وجود کمالگرایی به منظور رفع آن، می‌تواند شروع مناسبی برای افرادی که درگیر کمالگرایی جزئی هستن، باشه. تلاش کنیم تا انتظاراتی واقعی رو نسبت به خودمون ایجاد کنیم و شکست‌ها و خطاها رو به عنوان بخشی از مسیر خود بپذیریم.

علی رغم اینکه تاکنون کمال گرایی رو به عنوان یک بیماری روانی تشخیص ندادن ولی برای درمان آن می‌توان به یک روان درمانگر مراجعه کرد. جلسه با مشاور می‌تونه بهمون کمک کنه تا مغز خود را آموزش داده و به این وسیله می‌تونیم عضلات ذهنی که برای رسیدن به بالاترین سطح پتانسیل خود به آن نیازمند هستن رو ایجاد کنین؛ این امر شامل درنظرگرفتن تمامی عیوب و یا نقاط قوت شما می‌شه. بنابراین چنانچه کمالگرایی در مسیر زندگی متعالی که به دنبال آن هستین اختلالی ایجاد کرده است، می‌تونین از روان درمانگر خود کمک بگیریم.

این نوشته ترجمه‌ای از بلاگ‌پستِ «9 Signs You’re A Perfectionist (And That’s Not A Good Thing)» است که «محمدامین قنبری» ترجمه‌اش کرده است.

در آخر هم اینکه پیشنهاد می‌کنیم اپیزود نوزدهم پادکست هلی تاک با عنوان کمال طلبی رو بشنوین:

22 پاسخ

  1. من خودم‌آدم کمالگراییم و خداروشکر از وقتی روانشناسی خوندم(یعنی بصورت تحصیلات دانشگاهی)متوجه این ویژگیم و اینم بدونیم که اصلابطورکامل رفع نمیشه ولی همینک اگاه شدم ازش میتونم یه جاهایی کنترلش کنم‌که واقعاتاثیر داشت.

  2. یکی از بهترین کتابهایی که در این زمینه به من خیلی کمک کرد کتاب “چگونه کمالگرا نباشیم ” از استفان گایز بود. پیشنهاد میکنم خواندنش رو به بقیه

  3. من همیشه به کمال گراييم به دیده امتیاز نگاه میکردم و فکر میکردم نیرو محرکه اکثر موفقیت هام قانع نبودن به وضعیت موجود بوده و حالا باید به دیده نقص نگاه کنم و رفعش کنم

  4. سلام
    منو همسرم قبل از ازدواج رفتیم پیش مشاوره و مشاور بهم گفت که همسر من فردی کمال گراست و مطمئنا زندگی باهاش سخته، منم چون اطلاعات زیادی از کمال گرایی نداشتم این حرف رو نادیده گرفتم و گفتم من قوی هستم و می تونم با این قضیه کنار بیام .
    الان بعد از 3 سال زندگی با همسرم و بحث هایی که به خاطر کمال گرایی ایشون پیش میاد می فهمم که چقدر زندگی با فردی که کمال گراست سخته ….
    همسرم به خاطر همین کمال گراییش خیلی از زندگیش عقب افتاده و نمی تونه هر کاری رو انجام بده و به عنوان کارفرما خیلی کارمنداشو اذیت می کنه به خاطر خطاهای کوچیک ….

  5. هلی جانم و گروه زحمت کش هلی تاک.. از مطالب این هفته هم مثل سری های قبل بسیااااار لذت بردم
    ممنونم🙏🏼💚🌠

  6. سلام گرم به گرمای بهار جنوب
    تشکر بابت این پست جدید براتون بهترین ارزوهارو دارم من فکر کنم اینو کمتر داشته باشم اما کسانی رو میشناسم و الان می تونم این مطلب رو باهاشون به اشترک بذارم .
    خسته نباشید به همگیتون

  7. سلام
    ممنون از این مقاله کاربردی
    من آدم کمالگرا و ارمانگرایی هستم و همین موضوع باعث شده تا به امروز ایدهام و تواناییام رو در حده روی کاغذ موندن نگه دارم اما از همین امروز تصمیم گرفتم که این موضوع رو بهبود ببخشم.
    امیدوارم بیشتر به راه حل برای این موضوع بپردازید.

  8. سلام
    متاسفانه منم یه مقدار دچار این خصلت هستم و دقیقا خیلی جاها باعث شده که ایده هام رو عملی نکنم ، ولی چند وقته دارم سعی میکنم که به مرور کم و کمترش کنم و خداروشکر قدم های اول عملی رو برداشتم ❤

  9. درود به کسی که در تلاش است کمکی به یکنفر در این دنیا کند
    هفته گذشتی معلم زبانم بهم گفت کمالگرا نباش، این جمله تلنگری درون من ایجاد شد، بله درست متوجه شدید من کمالگرا بودم و درون این لوپ کمالگرایی گیر افتاده بودم،
    الان که این مقاله رو خوندم متوجه شدم باید مسائل رو کمتر سخت بگیرم و راحت تر از کنارشون بگذرم،
    برای مثال دفتر برنامه ریزی رو شروع کردم و اگر یک روز نشد تمام کارهایto do listرو انجام بدم اشکال نداره، فرداش میتونم…
    پرواز قشنگ است ولی بی غم و منت …

    ممنون هلی تاک

  10. سلام هلی جان
    چرا من هر پستی که شما میزارید فکر می کنم کم و بیش من همینطوری هستم و متناسب روحیات و عملکرد من است؟؟!!

  11. متشکرم به خاطر مقاله خوبتون‌
    من خودم این مشکل رو دارم،کتاب موهیت کامل نبودن از برنه براون حرف نداشت و کشفش یه انقلاب در زندگی من بود‌

  12. ممنونم ازت هلی تاک عزیز
    خیلی مطالب خوبی بود
    ولی یه انتقادی دارم اینکه متن یه جاهایی کتابی بود و یه جاهایی محاوره ای و این خوندن رو کمی سخت میکرد،بهتره که از یه الگو و مدل باشه و طبق همون پیش بره
    و خب اگه محاوره ای باشه که چه عالیتر:)

  13. هلی!بخاطر تمامی زحماتی و تلاش هایی که در حوزه پادکست و مقاله و حتی پیج خوبت میکنی که کمک میکنی به نسخه ی بهتری از خودمون برسیم زت صمیمانه تشکرو قدردانی میکنم.

  14. ممنونم عالی، تاثیر روش شما ، روی یکی از عزیزانیم، مبهوت کرد، منو تشکر
    🌐🌼💐🌷

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفته‌نامه‌های اخیر

شبکه‌های اجتماعی

مقالات مرتبط