ممکنه که تا به حال تست هوش هیجانی (EQ) رو انجام نداده باشید (یا حتی از وجود همچین تستی خبر نداشته باشید.) اما هوش هیجانی چیزیه که بهتره بهش فکر کنید و جدیش بگیرید، به خصوص اگر میخواهید دوستی و روابطتون رو با اطرافیان بهبود ببخشید.
منظور از هوش هیجانی چیست؟
به گفته انجمن روانشناسی آمریکا، هوش معیاری برای سنجش عملکرد فکری محسوب میشه و این رو میشه از طریق ضریب هوش یا IQ تعیین کرد. با مقایسه نمرات آزمون IQ با سایر افراد همسنوسالتون میتونید ایدهای تقریبی از موقعیتتون به دست بیارید.
سادهست درسته؟ خب یه جای کار میلنگه!
تست IQ انواع هوش رو اندازه نمیگیره. به عنوان مثال، هوش اجتماعی (تخصصی که از تعامل با دیگران به دست میاد) در این تست درنظر گرفته نمیشه.
هوش هیجانی
روانشناسی امروز هوش هیجانی رو اینطور تعریف میکنه: «توانایی شناسایی و مدیریت احساسات خود و همچنین احساسات دیگران.»
به عبارت دیگر، هوش هیجانی شناخت احساسات خودمون، احساسات دیگران و استفاده از همه اینها برای هدایت رفتاره. افرادی که از هوش هیجانی بالاتری برخوردارند، بهتر میتونن با تغییرات شرایط سازگار بشن.
EQ شما بر تمام جنبههای زندگیتون تاثیرگذاره، از احساسات روزانه (کوچک) گرفته تا نحوه برخوردتون با رویدادهای مهم مثل جدایی. هوش هیجانی میتونه شما رو در مسیر ارتباطتون با دیگران راهنمایی کنه.
EQ بالاتر به شما این امکان رو میده که افراد رو، از جمله خودتون، «بخونید». به گفته گلمن، هوش هیجان دارای پنج مولفه متمایزه. (یادداشت مترجم: اصطلاح هوش هیجانی در سال 1995 توسط دکتر دنیل گلمن Dr. Daniel Goleman، روانشناس و روزنامهنگار علوم رفتاری، رایج شد. دکتر گلمن هوش هیجانی رو اینطور توصیف میکنه: توانایی فرد در مدیریت احساسات خود به گونه ای که این احساسات به طور مناسب و موثر بیان شوند.)
خودآگاهی
توانایی تشخیص و درک حالات، احساسات و اهداف خود
هرچند ممکنه این یک چیز درونی به نظر برسه اما این درک رو به شما میده که بفهمید چطور احساسات، حالات و رفتارهای شما بر دیگران تاثیر میگذارند.
ویژگیهای یک فرد بسیار خودآگاه شامل اعتماد به نفس بالا، توانمندی در ارزیابی دقیق نقاط قوت و ضعف خود و حس شوخطبعی خوبه، حتی اگر فقط به نظر خودش اون ویژگیها رو داشته باشه.
خودتنظیمی
توانایی کنترل هیجان یا خلقیات مخرب
به عبارت دیگر، فکر کردن قبل از عمل. علاوه بر این، یک فرد خودتنظیم معمولا قابل اعتمادتره و به میزان بیشتری با شرایط مبهم و عدم قطعیت راحتتره.
علاوه بر این، این افراد احساس یکپارچگی و انسجام بیشتری دارن و به جای ترس از تغییرات، با آغوش باز به سراغشون میرن.
انگیزه
افراد با انگیزه این توانایی رو دارند که انرژی و پشتکارشون رو به سمت یک هدف خاص هدایت کنند، حتی بعد از این که دیگران از رسیدن به اون هدف ناامید شدند و خودشون رو تسلیم کردند.
کسی رو میشناسید که میل قوی برای رسیدن به موفقیت داره و همیشه خوشبین باشه؟ احتمالا اون فرد از EQ بالایی هم برخورداره.
همدلی
افرادی که EQ بالاتری دارند، با توجه به واکنشهای احساسیشون، در تعامل با افراد توانمندتر عمل میکنند.
به عبارت دیگر، این افراد میتونن «خودشون رو به جای بقیه بذارن» یا چشمانداز متفاوت رو راحتتر ببینن.
مهارت اجتماعی
هرچقدر بیشتر با اطرافیانتون تعامل داشته باشید، در این زمینه بهتر (ماهرتر) میشید.
هر جلسه رو به چشم یک فرصت جدید برای یادگرفتن چیزی از اطرافیانتون ببینید.
پند اخلاقی داستان
آگاهی از هوش هیجانیتون، به تعاملات اجتماعی شما کمک میکنه.
تستهای آنلاین مختلفی برای EQ وجود دارند که برخی از اونها رایگان هستند. در ادامه سه مورد از تستهای رایگان EQ رو که میتونید امتحان کنید بهتون معرفی میکنیم:
هوش هیجانی تقریبا بر تمام جنبههای زندگی ما تاثیرگذاره. داشتن هوش هیجانی ضعیف ممکنه باعث بشه احساسات شما مسیر روابطتون رو تحت تاثیر قرار بده و ارتباطتون رو با اعضای خانواده، دوستان یا عزیزانتون از دست بدید.
EQ شما مهمه چون احساسات شما بخش ارزشمندی از شخصیتتون هستند. از احساساتتون لذت ببرید، عاقلانه بهش فکر کنید و اونها رو در جهت کمک کردن به دیگران به کار بگیرید.
این نوشته ترجمهای از بلاگپستِ «How Emotional Intelligence Affects Your Life» است که «آژانس محتوای نیمفاصله» ترجمهاش کرده است.
یک پاسخ
بس بسیار عالی .ممنون میشم هلی جان اگر تست هوش هیجانی به زبان فارسی هم معرفی کنید .
من تا این حد اطلاعات از EQ یا هوش هیجانی نداشتم
و نمیدونستم که انقدر در زندگی تاثیر گذار هستش .????????