جستجو
Close this search box.

نکاتی برای تقویت هوش هیجانی در محیط کار

تلاش برای بهبود هوش هیجانی می‌تونه منجر به موفقیت شما در محل کار بشه. هوش هیجانی، توانایی درک و مدیریت احساسات خود و دیگران و برقراری ارتباط، به نحویه که توجه به احساسات دیگران رو نشان بده. بهبود هوش هیجانی می‌تونه به شما کمک کنه همکارانتون رو بفهمید، روابط بهتری در محیط کار بسازید، تعارض‌ها رو حل کنید و وقتی تحت فشار هستید، آرام بمانید. در این مقاله توضیح می‌دیم که چرا هوش هیجانی در محل کار مهمه و نکاتی درباره این که چطور هوش هیجانی خودتون رو در محل کار بهبود ببخشید، ارائه می‌دیم.

چگونه هوش هیجانی خود را در محل کار تقویت کنیم؟

کارهای متعددی وجود دارند که می‌تونید برای بهبود هوش هیجانی خودتون در محل کار انجام بدید. کار کردن روی هوش هیجانی یک فرآیند تدریجیه. شما ممکنه به طور آنی تاثیرات مثبتش رو نبینید اما اگر مقداری زمان و تلاش رو به بهبود هوش هیجانیتون اختصاص بدید، تاثیرات مثبت بلندمدتی بر زندگی کاری و روابط شخصی شما خواهد داشت. برای درک این که چطور می‌تونید هوش هیجانی خودتون رو در محل کار بهبود ببخشید، به نکات زیر توجه کنید:

1. به احساسات خود فکر کنید

اولین قدم برای بهبود هوش هیجانی اینه که درک بهتری از احساسات و عواطف خودتون داشته باشید. ماهیت شلوغی زندگی روزمره و کار می‌تونه پیداکردن زمان برای تفکر درباره عواطف رو دشوار کنه و در نتیجه، به راحتی باعث واکنش‌های احساسی به موقعیت‌ها و تصمیم‌گیری‌های ضعیف بشه.

سعی کنید در پایان هر روز، کمی زمان به فکر کردن درباره احساساتتون اختصاص بدید و نحوه واکنش خودتون رو به موقعیت‌ها و چالش‌هایی که در اون روز داشتید، ارزیابی کنید. این کار می‌تونه شامل چند دقیقه تأمل یا مدیتیشن به دور از حواس‌پرتی‌های زندگی روزمره باشه. چند نفس عمیق بکشید یا پیاده‌روی کنید و به احساسات خودتون فکر کنید. هرچقدر بیشتر به احساسات خود فکر کنید، شناسایی پاسخ‌های عاطفی منفی و پیداکردن راه برای بهبود اون‌ها آسان‌تر می‌شه.

2. گوش دادن فعالانه را تمرین کنید

گوش دادن فعالانه یعنی توجه کامل به صحبت‌های یک فرد با هدف درک پیام قبل از پاسخ دادن. به جای این که تصور کنید دیدگاه گوینده رو درک می‌کنید و درباره اون نظر خودتون رو بدید، گوش دادن فعالانه از تکنیک‌های کلامی و غیرکلامی استفاده می‌کنه تا فرد صحبت‌کننده رو تشویق کنه پیام خودش رو انتقال بده تا شما بتونید قبل از مشارکت در گفتگو، منظور اون فرد رو درک کنید.

گوش دادن فعالانه می‌تونه به شما کمک کنه اطلاعات رو حفظ کنید، مسائل رو از دیدگاه دیگران ببینید و با دیگران همدلی کنید.

3. روی مهارت‌های ارتباطی خود کار کنید

وقتی که از هوش هیجانی خودتون برای ایجاد تغییر در محل کار استفاده می‌کنید، مهارت ارتباط قوی خیلی پر اهمیت می‌شه. اگر پیش از این زمانی رو صرف توسعه مهارت‌های گوش دادن، درک پاسخ‌های احساسی خودتون و تلاش برای کنترل اون‌ها کرده باشید، برقراری ارتباط شفاف می‌تونه به شما کمک کنه از این مهارت‌ها در جهت ایجاد تاثیر مثبت در محل کار استفاده کنید. بهبود مهارت‌های ارتباطی کلامی و نوشتاری می‌تونه به افزایش تاثیر هوش هیجانی شما در رابطه با همکاران و مافوق‌ها کمک کنه.

4. بازخوردها را مسئولانه بپذیرید

یک فرد دارای هوش هیجانی پذیرای بازخورده و قادره انتقادها رو بدون این که آزرده بشه، بپذیره. این شامل کنترل احساسات می‌شه، به خصوص اگر کسی بازخوردی ارائه بده که شما با اون مخالف هستید. علاوه بر این، بازخورد گرفتن به شما کمک می‌کنه خودآگاهی رو افزایش بدید و روی درون اندیشی یا self-reflection کار کنید. انجام این کار می‌تونه سطح هوش هیجانی شما رو افزایش بده و به شما در بهبود عملکرد کاری خودتون کمک کنه.

5. ذهن پذیرا داشته باشید

داشتن ذهن باز به شما کمک می‌کنه تا گوش بدید، به نظرات دیگران فکر کنید و در یک محیط تیمی کار کنید. این ویژگی‌ها احتمالا به شما خیلی در محل کار کمک می‌کنه. رویکرد بهره‌مندی از ذهن باز برای حل مسئله می‌تونه به شما کمک کنه روش کار خودتون و همکارانتون رو بهبود ببخشید و راهکارهای خلاقانه‌ای برای چالش‌ها پیدا کنید. اگر تصمیم بگیرید که نسبت به کار، رویکرد منعطف‌تر و پذیراتری داشته باشید، ممکنه در نظر همکاران و مافوق‌ها، کار کردن با شما آسان‌تر باشه.

6. مثبت بمانید

ذهنیت مثبت یک نشانگر قوی برای هوش هیجانیه. مثبت‌اندیشی در مواجهه با چالش‌ها یا موقعیت‌های دشوار در کار، یک راه خوب برای تمرین کنترل احساسات، آرام ماندن تحت فشار و نشان دادن هوش هیجانی به همکاران و مافوق‌هاست. علاوه بر این می‌تونه یک سلاح موثر در برابر تعارض‌ها در محل کار باشه و به شما در ایجاد روابط مثبت با همکاران کمک کنه.

7. اجتماعی و خوش‌برخورد باشید

هر کدام از نکات بالا می‌تونه به شما کمک کنه تا هوش هیجانی خودتون رو در محل کار بهبود ببخشید و بهتون کمک می‌کنه بیشتر با همکاران و اعضای تیم، اجتماعی باشید. اجتماعی بودن ممکنه نیاز به تلاش بیشتری داشته باشه. کمک می‌کنه تا همکارانتون رو بهتر و در سطح شخصی‌تری بشناسید و نسبت به گفتگوهایی که به کار مربوط نیست هم پذیرا باشید. 

ویژگی‌های هوش هیجانی

هوش هیجانی چندین ویژگی داره و هرکدام می‌تونن برای شما در محل کار مفید باشن و در پیشرفت شغلی، بهتون کمک کنند. این لیست ویژگی‌های هوش هیجانی می‌تونه بهتون کمک کنه تا میزان هوش هیجانی خودتون رو شناسایی کنید و تشخیص بدید که کدام جنبه‌ها رو می‌تونید بهبود ببخشید:

  • خودآگاهی: خودآگاه بودن شامل توانایی شناسایی و اعتنا به احساسات و چگونگی تاثیر اون‌ها بر رفتار شماست. این می‌تونه به درک بهتر نقاط ضعف و قوت شما منجر بشه.
  • مدیریت احساسات: افراد دارای هوش هیجانی می‌تونن احساسات و واکنش‌های هیجانی خودشون نسبت به موقعیت‌ها رو مدیریت کنند و مطمئن بشن که نسبت به چالش‌ها، رویکردی سنجیده‌شده دارند. مدیریت احساسات ممکنه به مهارت‌های ارتباطی قوی، مقاومت در برابر استرس و مهارت‌های حل مسئله نیاز داشته باشه.
  • همدلی با دیگران: همدلی به توانایی شناسایی و درک نیازهای احساسی اطرافیان و دیدن مسائل از منظر عاطفی اون‌ها اشاره داره. این می‌تونه به شما کمک کنه تا مهارت‌های اجتماعی خودتون رو قوی کنید و به نشانه‌های مهم حین تعاملات اجتماعی و موقعیت‌های کاری توجه کنید.
  • مدیریت استرس و اضطراب: فهمیدن عواطف شما می‌تونه به کاهش استرس و اضطراب کمک کنه. هوش هیجانی قوی می‌تونه بهتون کمک کنه تا همه‌چیز رو در چشم‌انداز نگه دارید و زمانی که چیزها طبق برنامه پیش نمی‌رن، از پا در نیایید.
  • مهارت‌های خوب گوش دادن: افراد دارای هوش هیجانی معمولا شنوندگان خوبی هستند که میل بیشتری به درک چیزها از دیدگاه طرف مقابل دارند. داشتن مهارت‌های شنیداری قوی نشان می‌ده که می‌فهمید ممکنه همه جواب‌ها رو نداشته باشید و این به کار تیمی و همکاری در محل کار کمک می‌کنه.
  • به راحتی نمی‌رنجید: بخشی از مدیریت احساسات شامل حفظ آرامش در زمانیه که همه‌چیز ضد شماست. وقتی که کسی شما رو ناامید می‌کنه یا چیزی می‌گه که با شما دعوا ایجاد کنه، این که بدون درگیر کردن احساساتتون شرایط رو بررسی کنید، می‌تونه بهتون کمک کنه آرام بمونید و به طور سازنده پاسخ بدید.
  • حل تعارض: درک احساسات خودتون و دیگران با استفاده از مهارت‌های خوب گوش دادن و مهارت‌های حفظ آرامش زیر فشار، می‌تونه بهتون در حل تعارض‌ها در محل کار کمک کنه. داشتن رویکرد دیپلماتیک نسبت به تعارض‌ها و کمک به حل اون‌ها به طور بالغانه می‌تونه بهتون کمک کنه تا به عنوان یک رهبر در محل کار دیده بشید.
  • روابط سالم: افراد دارای هوش هیجانی، روابط سالمی رو با دیگران ایجاد و حفظ می‌کنند. شنونده خوب بودن، خودآگاه بودن، توانمند بودن در پاسخ به چالش‌ها با یک رویکرد ارزیابی‌شده و به راحتی رنجیده نشدن می‌تونه بهتون کمک کنه تا به همکاری قابل اعتماد و ارزشمند تبدیل بشید که دیگران از کار کردن با اون لذت می‌برند.

چرا هوش هیجانی مهم است؟

هوش هیجانی با هوش عقلانی یا intellectual intelligence متفاوته و گاهی اوقات به هوش عقلانی بهره هوشی یا IQ هم گفته می‌شه. توانایی عقلانی شما ممکنه نقش مهمی در توسعه مهارت‌های موردنیاز برای انجام کارتون ایفا می‌کنه. هوش هیجانی به شما کمک می‌کنه با چالش‌هایی که در محل کار مواجه هستید، به روشی مثبت‌تر و سازنده‌تر برخورد کنید.

تلفیق هوش عقلانی و هوش هیجانی می‌تونه تمام مهارت‌های لازم برای موفقیت در محل کار و پیشرفت در شغلتون رو ارائه بده. به عنوان یک همکار دارای هوش هیجانی، با احتمال بیشتری با همکارانتون رابطه خوبی دارید و به طور موثر در یک محیط تیمی کار می‌کنید. شما ممکنه تاثیر مثبتی روی مافوق خودتون بذارید که می‌تونه منجر به پیشرفت شغلی بشه.

این نوشته ترجمه‌ای از بلاگ پست «Tips to improve your emotional intelligence in the workplace» است که«آژانس محتوای نیم‌فاصله» آن را ترجمه کرده است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفته‌نامه‌های اخیر

شبکه‌های اجتماعی

مقالات مرتبط